Facebook Twitter Contact LinkedIN RSS
Voeding is essentieel voor onze mentale (en fysieke) gezondheid. Denk aan de, positieve en negatieve, invloeden van roken, drank (ook koffie), medicatie en drugs, maar ook vitamines, mineralen, hormonen e.d. op stemming (mentale vitaliteit) bijvoorbeeld.

201700822 Schema Vitaliteitfactor nieuw VF 2 2 Q 001


Bekend is dat een tekort aan bepaalde mineralen en vitamines een gevoeligheid voor psychische klachten in de hand werkt. (Te veel) coffeïne (koffie) of tabak lijken ‘onschuldig’, maar kunnen psychische klachten in de hand werken of verergeren. Van bijvoorbeeld cannabis is bekend dat gebruik hiervan tot psychoses kan leiden (zeker als men hier al gevoelig voor is). 

Gevarieerde en verantwoorde voeding houdt het lichaam vitaal en gezond of bevordert de fysieke vitaliteit en gezondheid. Een gevarieerd en verantwoord dieet zorgt ervoor dat alle benodigde voedingsstoffen, vitamines, mineralen e.d. worden opgenomen, waardoor lichaamscellen, waaronder hersencellen, sterk blijven en kunnen worden vernieuwd (niet of minder snel afsterven). 

Voeding en Vitaliteit - gezond eten - vitaliteitgroep.nl

Ook ons spierweefsel en de botdichtheid blijven met goede voeding op peil. Een gezond lichaam ondersteunt de mentale vitaliteit. Levensgebeurtenissen en tegenslagen kunnen hierdoor gemakkelijker worden verwerkt en psychische klachten kunnen hierdoor worden voorkomen of minder ernstig zijn.

Onderstaand is zomaar een voorbeeld. Ook met andere problemen/klachten of vragen kunt u bij onze Vitaliteit Experts terecht.


Voorbeeldsituatie

U bent niet tevreden met uw lichaamsgewicht en besluit te gaan afvallen. Alle tussendoortjes worden geschrapt en u houdt het bij drie maaltijdshakes per dag (maaltijdvervangers voor mensen, die willen afvallen). Na een eerste wat lastige periode, u voelt zich soms wat ‘flauw’, weet u goed te functioneren op de maaltijdshakes en u verliest snel gewicht.

Eigenlijk is het ook wel makkelijk, zo’n shake, u bespaart tijd doordat u geen ‘gedoe’ meer heeft, zoals boodschappen doen (behalve de poeders om de shake te maken), brood smeren, koken en (veel) afwas. 
Voeding en Vitaliteit - Vitaliteit Expert

U blijft gewicht verliezen, zoveel dat uw BMI (Body Mass Index) in de ‘gevarenzone’ komt, ofwel: te laag is. Uw humeur is de laatste tijd niet om over naar huis te schrijven. U bent snel(ler) prikkelbaar , vermoeid en, ondanks uw slanke figuur, zit u niet lekker ‘in uw vel’. 


Voorkomende klachten in dit deelgebied zijn o.a.:

 • Te eenzijdige voeding (tekort aan vitamines, mineralen e.d.)
 • Te veel eten
 • Te weinig eten
 • Psychische klachten (door tekort of teveel aan bepaalde voedingsstoffen, zoals suiker, cafeïne e.d.)
 • Lichamelijke klachten (door tekort of teveel aan bepaalde voedingsstoffen, zoals suiker, cafeïne e.d.)

Aanbod Vitaliteit Experts

In bovenstaand voorbeeld is het van belang dat uw Vitaliteitfactor wordt berekend. Aan de hand van de resultaten wordt samen met een Vitaliteit Expert een aantal vragen gesteld en beantwoord:

 • Wat is uw ideale streefgewicht
 • Is dit een ‘gezond’ gewicht voor u 
 • Op welke manieren kunt u dit gewicht op een gezonde manier bereiken en behouden
 • Hoe ziet u uzelf (zelfbeeld)

Uit de resultaten van de Vitaliteitfactor en het gesprek met uw Vitaliteit Expert komt naar voren dat u al langer onzeker bent over uw uiterlijk en dat u bent ‘doorgeschoten’ in uw lijnactie. Het voor u ideale gewicht ligt beneden het gewicht dat voor u, ten opzichte van uw lengte en leeftijd, gezond zou zijn. Samen met uw Vitaliteit Expert komt u tot de volgende doelstellingen:

 • Er wordt gewerkt aan uw zelfbeeld. Uw Vitaliteit Expert begeleidt u naar een realistisch zelfbeeld en neemt daarbij de onderliggende problematiek mee
 • U gaat weer drie maaltijden per dag eten, maar in kleinere porties dan u voor het lijnen deed
 • Zo krijgt u de benodigde voedings- en bouwstoffen binnen
 • U gaat regelmatig bewegen, bijvoorbeeld naar de sportschool, zodat ook uw spierontwikkeling weer op peil komt en uw lichaam er ‘strakker’ gaat uitzien
 
Voeding en Vitaliteit - sportschool - vitaliteitgroep.nl

Wekelijks (soms vaker per week) heeft u contact met uw Vitaliteit Expert. Na drie maanden wordt opnieuw uw Vitaliteitfactor berekend.  Uw gewicht is op een gezond niveau, u bent minder moe en prikkelbaar. Belangrijker nog, u bent tevreden met uw uiterlijk! 

Ook nadat de begeleiding is gestopt, heeft u, op momenten dat u dreigt terug te vallen in uw ‘oude’ gedrag, contact met uw Vitaliteit Expert.

U besluit een abonnement af te sluiten bij uw Vitaliteit Expert, zodat u verzekerd bent van regelmatige meting van uw lichamelijke en geestelijke gezondheid, waarbij ook uw omgevingsfactoren (zoals werk, sociaal en maatschappelijk leven e.d.) worden meegenomen en, indien nodig of gewenst, begeleidingsgesprekken.

Voor meer informatie over het abonnement op uw Vitaliteit Expert kunt u hier contact met ons opnemen.

Investeren in uw vitaliteit voorkomt (hoge) kosten in de toekomst door ziekte, verlies van werk of door andere problemen.