Facebook Twitter Contact LinkedIN RSS
In onderstaand overzicht ziet u maatschappij en sociaal, voor veel mensen is dat hetzelfde, bij ons niet. Maatschappij is meer materieel, sociaal is immaterieel. Maatschappelijk en Sociaal kunnen overigens samen gaan; 'acceptatie' en 'erkend' (groen) gaan bijvoorbeeld vaak samen, net zoals ‘buitengesloten’ en ‘isolement’ (uit het rode vlak) samen kunnen gaan.

201700822 Schema Vitaliteitfactor nieuw VF 2 2 Q 001

Sociaal heeft te maken met hoe mensen u zien, hoe zij u accepteren en hoe u met uw omgeving omgaat. In dit kader betekent het dus niet dat als u weinig geld heeft, u buitengesloten zal zijn. Dat ligt er dus aan hoe u met de situatie omgaat. Termen die bij Sociaal ook van toepassing zijn, zijn eenzaamheid, geen of weinig sociaal contact en andere vormen waarbij mensen zich ‘alleen’ voelen. De term die hier bij kan horen is, ‘ze kijken niet naar mij om’. Dit kan op uw werk, op school en in uw thuissituatie, waar dan ook, zijn.

Voorbeeldsituatie

De eerste vraag die wij stellen is: “Wat heeft u nodig om beter te functioneren”. U vertelt dat u een man bent van 66 jaar, die altijd hard heeft gewerkt. U bent afgelopen jaar met pensioen gegaan en loopt met uw ziel onder de arm. Uw vrouw (65) heeft nooit gewerkt en heeft altijd voor de kinderen gezorgd. Ze heeft een brede vriendinnenkring en werkt de laatste jaren als vrijwilliger.

sociaal en vitaliteit - vrijwilliger - vitaliteitgroep.nl

U heeft geen hobby’s, u doet niet aan sport en het laatste jaar heeft u gewerkt aan uw eigen woning en de tuin. Het huis is nu beter dan ooit, maar u voelt zich ‘overbodig’, niet gewaardeerd (erkend) en al zeker niet geaccepteerd. Uw vrouw en kinderen (40 en 42) snappen u niet. Het is toch fijn om ‘lekker’ met pensioen te zijn? De kinderen werken net zo hard als u vroeger deed en hebben geen tijd voor u. U weet echter niet meer wat u moet. Praten met uw vrouw doet u sowieso niet makkelijk. Waarom zou u nog opstaan? Wat heeft u nodig om vitaal op te staan?

Voorkomende klachten in dit deelgebied zijn:

  • Relatieproblemen
  • Angsten/remmingen/belemmeringen (o.a. sociale angst/fobie)
  • Burn-out/depressie
  • Plotselinge crisis
  • Omgaan met handicaps en beperkingen

Aanbod Vitaliteit Experts

Ook in deze situatie is het van belang dat u de Vitaliteitfactor laat berekenen. Uit onderzoek is gebleken dat gepensioneerden in een ‘gat’ vallen. Veel mannen overlijden binnen één jaar na hun pensioen. Wie zich herkent in bovenstaande situatie kan zich afvragen hoe hij of zij op een andere manier invulling geeft aan zijn/haar leven als 65-plusser. Een Vitaliteit Expert kan samen met u naar een invulling werken, die uiteraard voor iedereen anders is. De Vitaliteit Expert staat voor u klaar. Ook na uw pensioen is er een (sociaal) leven.