Een social actief leven is positief voor je vitaliteit
In onderstaand overzicht zie je maatschappij en sociaal, voor veel mensen is dat hetzelfde, bij ons niet. Maatschappij is meer materieel, sociaal is immaterieel. Maatschappelijk en Sociaal kunnen overigens samen gaan; 'acceptatie' en 'erkend' (groen) gaan bijvoorbeeld vaak samen, net zoals ‘buitengesloten’ en ‘isolement’ (uit het rode vlak) samen kunnen gaan.


20180901 Schema Vitaliteitfactor z-w DEF3

Sociaal heeft te maken met hoe mensen jou zien, hoe zij je accepteren en hoe jij met je omgeving omgaat. In dit kader betekent het dus niet dat als jij weinig geld hebt, je buitengesloten zal zijn. Dat ligt er dus aan hoe jij met de situatie omgaat. Termen die bij Sociaal ook van toepassing zijn, zijn eenzaamheid, geen of weinig sociaal contact en andere vormen waarbij mensen zich ‘alleen’ voelen. De term die hier bij kan horen is, ‘ze kijken niet naar mij om’. Dit kan op het werk, op school en in de thuissituatie, waar dan ook, zijn.

Voorbeeldsituatie

De eerste vraag die wij stellen is: “Wat heb je nodig om beter te functioneren”. Je vertelt dat je een man bent van 66 jaar, die altijd hard heeft gewerkt. Je bent afgelopen jaar met pensioen gegaan en loopt met je ziel onder de arm. Je vrouw (65) heeft nooit gewerkt en heeft altijd voor de kinderen gezorgd. Ze heeft een brede vriendinnenkring en werkt de laatste jaren als vrijwilliger.


sociaal en vitaliteit - vrijwilliger - vitaliteitgroep.nl


Je hebt geen hobby’s, je doet niet aan sport en het laatste jaar heb je gewerkt aan jullie eigen woning en de tuin. Het huis is nu beter dan ooit, maar jij voelt je ‘overbodig’, niet gewaardeerd (erkend) en al zeker niet geaccepteerd. Je vrouw en kinderen (40 en 42) snappen uou niet. Het is toch fijn om ‘lekker’ met pensioen te zijn? De kinderen werken net zo hard als jij vroeger deed en hebben geen tijd voor jou. Je weet echt niet meer wat je moet. Praten met je vrouw doe je sowieso niet makkelijk. Waarom zou je nog opstaan? Wat heb je nodig om vitaal op te staan?

Voorkomende klachten in dit deelgebied zijn:

  • Relatieproblemen
  • Angsten/remmingen/belemmeringen (o.a. sociale angst/fobie)
  • Burn-out/depressie
  • Plotselinge crisis
  • Omgaan met handicaps en beperkingen

Aanbod Vitaliteit Experts

Ook in deze situatie is het van belang dat jij je Vitaliteitfactor laat berekenen. Uit onderzoek is gebleken dat gepensioneerden in een ‘gat’ vallen. Veel mannen overlijden binnen één jaar na hun pensioen.

Wie zich herkent in bovenstaande situatie kan zich afvragen hoe hij of zij op een andere manier invulling geeft aan zijn/haar leven als 65-plusser. Een Vitaliteit Expert kan samen met u naar een invulling werken, die uiteraard voor iedereen anders is. De Vitaliteit Expert staat voor u klaar. Ook na uw pensioen is er een (sociaal) leven.


20180901 Banner Kennis en opleiding VGNL def


20190301 Button Vitaliteit Expert opleiding kollom 002

 
Met de IGZ+ TEST krijgt u een indicatie van
uw Vitaliteit (mentaal | fysiek | omgeving)


De IGZ+ TEST is onderdeel van Campagne
Check Je Vitaliteit van stichting IGZ+
(er zijn geen kosten verbonden aan deze test)

20180901 LOGO IGZ TEST NIEUW Z-W DEF