Mentale klachten hebben lichamelijke klachten tot gevolg
Alles wat je doet, heeft zowel mentale (psychische) als fysieke (lichamelijke) gevolgen, zowel positief als negatief. Als het positief (groen) is, is het de kunst dat zo te houden. Als het negatief (rood) is, is het zaak dit zo snel mogelijk om te zetten naar een positieve situatie. Dat is niet altijd even gemakkelijk. De Vitaliteit Experts kunnen jou hierbij terzijde staan.


20180901 Schema Vitaliteitfactor z-w DEF3

In bovenstaand overzicht zie je de elementen van de Vitaliteitfactor die allemaal van invloed zijn op jouw mentale gesteldheid, in het verleden, nu en in de toekomst.

Het hoofdgebied ‘Mentaal’ bevat, naast de deelgebeiden Welzijn/welbevinden en Zingeving, het deelgebied Psychische Gezondheid, zoals stress (werk/privé), burn-out, stemmingsstoornissen (o.a. depressie, bipolaire stoornis), ontwikkelingsproblematiek (ADHD, autisme spectrumstoornissen) en persoonlijkheidsstoornissen (o.a. vermijdende persoonlijkheidsstoornis, narcisme).
  


Wanneer je klachten ervaart binnen het hoofdgebied ‘Mentaal’ beïnvloeden deze je mentale vitaliteit en werken door op andere factoren in jouw leven. Wie mentaal niet vitaal is, zal problemen ervaren in de privésituatie, op het werk of op school. Ook je sociaal-maatschappelijk leven verandert wanneer je mentale klachten hebt. Welke klachten jij ook hebt op mentaal gebied, er is een oplossing. Samen met één van onze Vitaliteit Experts kun je zelf (mede) bepalen hoe jij jouw mentale vitaliteit weer op peil brengt.Voorbeeldsituatie

De eerste vraag die wij stellen is: “Wat heb jij nodig om beter te functioneren”. Je vertelt:

 1. Je bent al een tijdje vermoeider dan gewoonlijk. Je bent prikkelbaar, slaapt slecht en zowel in je privésituatie als op uw werk wordt voortdurend een beroep op jou gedaan. De moed zakt je steeds meer in de schoenen. Je beleeft minder plezier aan bezigheden en ‘alles’ kost je steeds meer moeite. Mogelijk heb je stress- of depressieve klachten of een burn-out.
 2. Je hebt een bipolaire stoornis en deze is onder controle. Echter, door de stoornis ben je jouw baan, vrouw en kinderen kwijtgeraakt. Voor de bipolaire stoornis word je behandeld, maar daarmee heb je geen werk, geen huis, geen levensdoel. Je hebt schulden gemaakt en bent in een rechtszaak verwikkeld over de omgangsregeling met jouw kinderen.
 3. Je bent energiek, creatief, werkt hard, maar het kost je moeite je werk gedaan te krijgen. Het leren op school ging je niet gemakkelijk af, terwijl je een gemiddelde tot bovengemiddelde intelligentie hebt. Je bent geregeld je spullen kwijt en vindt plannen van activiteiten lastig. Wellicht heb je de diagnose AD(H)D, maar klopt dit wel?
 4. Meestal ben je een aardig, zelfs lief mens. Regelmatig komt het echter voor dat je zo boos wordt, dat jij je er zelf door overvallen voelt. Je maakt ruzie om niet ter zake doende dingetjes, maar kan je boosheid niet controleren. Je gaat misschien wel volledig door het lint en doet een ander pijn. Bijvoorbeeld wanneer een ander niet aan jouw verwachtingen voldoet. Mogelijk heb je de diagnose Borderline of Narcisme. 


20180901 Een heldere kijk op stress en burn-out 600p

Voorkomende klachten in dit deelgebied zijn o.a.:

 • Stress
 • Stemmingsstoornissen (depressie/burn-out/burn-in)
 • Ontwikkelingsstoornissen (Autisme, ADHD, ADD)
 • Persoonlijkheidsstoornissen
 • Leerstoornissen
 • Eetstoornissen
 • Hechtingsproblematiek
 • Rouw-/verliesverwerking
 • Angsten/remmingen/belemmeringen
 • Seksueel misbruik
 • Traumaverwerking
 • HSP (hoogsensitiviteit)
 • Tijdelijke of blijvende/chronische handicaps en beperkingenAanbod Vitaliteit Experts

Met welke klachten je ook te maken hebt, wanneer je jouw Vitaliteitfactor laat meten (test + gesprek) wordt al snel duidelijk wat er specifiek voor jou nodig is om je (mentale) vitaliteit te herstellen.

Voor nu en in de toekomst. Welke aanpak of methode ook wordt gekozen, veelal zal de basis het veranderen van je gedrag zijn. Daarnaast is voorlichting over jouw specifieke klachten een eerste stap naar begrip en acceptatie van jou zelf en je klachten, maar ook van en voor jouw omgeving. Coaching en/of training kan jouw mentale vitaliteit verbeteren of (afhankelijk van je klachten) herstellen, daarnaast wordt jou geleerd om te gaan met jouw klacht of diagnose.


20180901 Banner Kennis en opleiding VGNL def


20190301 Button Vitaliteit Expert opleiding kollom 002

 
Met de IGZ+ TEST krijgt u een indicatie van
uw Vitaliteit (mentaal | fysiek | omgeving)


De IGZ+ TEST is onderdeel van Campagne
Check Je Vitaliteit van stichting IGZ+
(er zijn geen kosten verbonden aan deze test)

20180901 LOGO IGZ TEST NIEUW Z-W DEF