Visie- en beleid 2020-2040 | Macro & Mirco
Door scheiding van fysieke (lichamelijke) en mentale (psychische) zorg wordt er nauwelijks informatie gedeeld of samengewerkt. Zeker met betrekking tot complementaire hulp- en dienstverdeling (sociaal-maatschappelijk, financieel-juridisch en werk en inkomen) is dit het geval.


Echter, door jaren van onderzoek is bevestigd dat zo’n 80% van de psychische klachten ontstaat door (gebrekkige) fysieke gezondheid en/of (problemen in) de omgeving van degene met klachten. Daarentegen wordt een belangrijk deel van lichamelijke klachten weer door psychische klachten veroorzaakt.


20200404 Visie- en beleid Vitaliteit Groep Connecting V2 800P BASIS Mentaal Fysiek en Omgeving


Mentaal | Fysiek | Omgeving
Psychische (mentale) en lichamelijke (fysieke) klachten hebben een grote invloed op onze omgeving (en vice versa) en hoe de omgeving met de zorgconsument omgaat (bijvoorbeeld stigma). De huidige gezondheidszorg heeft, in deze vorm, geen bestaansrecht. Alarmerende berichten (los van het coronavirus) van de World Health Organization (WHO) geven al sinds 2012 aan dat de gezondheidszorg een andere koers dient te varen.

Reden voor Stichting IGZ Plus om het rapport 'Van huidig zorgstelsel naar Leefstijl Gezondheidszorg' te schrijven en onder de aandacht te brengen van beleidsbepalers binnen en buiten de gezondheidszorg. De timing (20.02.2020) was ongelukkig door de uitbraak van het coronavirus in Nederland op 27 februari 2020.

Ondanks het feit dat het rapport niet of nauwelijks is gelezen, is de impact van het coronavirus op onze samenleving een bevestiging van het rapport, Leefstijl Gezondheidszorg en het VitaliteitQuotiënt. Nagenoeg alle aspecten genoemd in het rapport voor individuele zorgconsumenten, heeft nu een collectief effect op bijna de gehele samenleving, collectief én individueel.
Download het rapport door op onderstaande afbeelding te klikken. 


20200309 Tussenbanner IGZ Plus site Rapport Revolutie of evolutie in gezondheidszorg V4


 

Macro-Leefstijl en Vitaliteit
Tijdens een crisis wordt in eerste instantie gekeken naar de macrosituatie. Welke groepen worden getroffen, wat dient de overheid (lees: regering) te doen om de crisis in te dammen, te laten afnemen en weer naar een zoveel mogelijke vorm van 'normaal' te gaan. In deze coronacrisis is het indammen goed gelukt, lijkt de crisis af te nemen (april 2020) en mogen kinderen weer naar school (11 mei). Ondernemeingen, waaronder horeca, kappers et cetera, staan te trappelen om weer op te starten.

Echter, door het (voorlopige) gebrek aan kennis (o.a. OMT) is het lastig beslissingen te nemen. Wat als de regering beslissingen neemt die over een paar weken of maanden weer teruggedraaid moeten worden, omdat het virus om zich heen slaat als nooit te voren? Is de samenleving echt zo vitaal als wij denken? Hoe komen al die thuiswerkers of medewerkers die niet hoeven of kunnen werken deze tijd door? Hoe lang duurt de crisis en komt het vaccin op tijd? Allemaal macrovragen waar op dit moment nauwelijk antwoord op te geven is. Leefstijl Gezondheidszorg kan bij het beantwoorden van de vragen een rol spelen.



Micro-Leefstijl en Vitaliteit
Wat betekent de crisis voor de indviduele zorgconsument (bijvoorbeeld werknemer). Heeft hij al corona gehad of is hij immuun? Kan hij weer aan het werk in de anderhalve meter economie of niet? Heeft hij moeten interen op vermogen en is er nog reserve? Werkt hij bij een organisatie die failliet gaat en wat dan? Heeft hij een steady huwelijk of dient een (corona) scheiding zich aan? 

Vragen die in het normale leven al spelen (zie rapport), maar die door de coronacrisis onder een vegrootglas komen te liggen en problemen op de korte en lange(re) termijn veroorzaken als we nu niets doen. Gelukkig wordt (deels) mentale begeleiding geboden aan coronapatiënten die van de IC afkomen. Maar er is meer.

Het VitaliteitQuotiënt is een instrument dat nu voor iedere Nederlandse zorgconsument beschikbaar moet komen. Mensen (zorgconsumenten) moeten weten waar ze aan toe zijn wanneer de crisis voorbij is, al is nog niet duidelijk wanneer dat zal zijn. Het is noodzakelijk dat preventie en nazorg beschikbaar is of z.s.m. komt. De timing van het rapport was niet goed, de impact op het leven van zorgconsumenten wel.

Lees verder bij: VitaliteitQuotiënt | Universeel instrument


20210301 Banner druppel HCP nieuwe pexels photo 3587015 drop in water 600p V1


 



 

Onze opleidingen zijn weer gestart

Vanaf 1 maart 2022 worden de
opleidingen weer coronaproof gegeven. U kunt zich nu aanmelden.
 
Banner opleidingen coronaproof pexels photo 4559524 tafeltje laptop buiten V1  Klik op de afbeelding en check de opleidingsinformatie (coronaproof)
 
 
Maak kennis met
Human Capital Performance

hybride vitale dienstverlening
voor werkgevers en werknemers 
 20200615 Campagne Egg VGNL Banner kolom


20200327 Banner volg opleiding Vitaliteit Groep sterren 002